Amor-vuohi

Kesäelämä vain nyt on eläinten mielestä … ihan superia!

Posted on

Moni on alkukesän aikana kysellyt, mitä Pienen Kotieläintilan alkukesään on kuulunut. Sanon, että kii-rei-tä. Siitä päivästä lähtien, kun Pieni Kotieläintila avasi kesäkuun alussa ovensa, minun tärkein tehtäväni on ollut kirmata vieraita vastaan ja toivottaa heidät tervetulleeksi. Ja voi pojat, tätä työtä on kyllä riittänyt.

Koiran elämässä voi olla kuitenkin merkillisiä vaiheita. Usko tai älä, kirjoitan tätä parhaillaan lyhyellä lomasella. Jos minulta olisi kysytty, en olisi lomaa kyllä kaivannut, mutta kun emäntäni ei ole ollut muutamaan päivään Pienellä Kotieläintilalla, en ole ollut minäkään. Vaan mikäs tässä on ollut koiran ollessa. Lyhyt huilitauko tarjosi mahdollisuuden myös kirjoittamiselle.

Lilli ja Lyyli ja muut Pienen Kotieläintilan eläinsuosikit

Aloitetaan tulokkaistamme Lillistä ja Lyylistä. Heistä on tullut uusien vuohiemme ja tuttujen lampaidemme lisäksi kotieläintilan suosituimpia hahmoja. Ehkä se johtuu siitä, että Lillillä ja Lyylillä on tarpeeksi viisautta käyttäytyä vieraiden läsnäollessa. Taito ei ole itsestään selvyys. Nuori Lilli toki innostuu, usein. Äidillä Lyylillä on kuitenkin luontainen taito palauttaa nuorukainen nopeasti takaisin maanpinnalle.

Meidän toiset tulokkaamme, vuohet Tähti, Pernilla ja Amor, valloittavat kaikkien vieraiden sydämet. Ihan niin kuin aasit, myös vuohet ymmärtävät keskimäärin käyttäytyä hyvin. Ja mikäs niiden on ollessa, kun vähintään joka toinen vieras tarjoilee niille aitauksen vierestä tuoretta ruohoa. Kyllä minäkin käyttäytyisin sellaisen herkkumäärän vuoksi.

Apropoo, siitä tulikin mieleeni, että en ihan ymmärrä, miksi minulle on tullut kesän aikana kotieläintilalla täysi herkuttelukielto. Vieraita ohjeistetaan, että minua ei saa hemmotella ulkopuolisten herkkupaloilla lainkaan. Se on niin väärin! Vaikka nooo: jos ihan rehellisiä ollaan, herkkujen täyskiellon syynä eh-kä, saat-taa, ol-la lievä innostukseni vieraiden herkkukätköjä kohtaan. Emäntäni mielestä ei ole oikein, että olen samoilla herkkuapajilla vieraidemme kanssa. Että se ei ole kuulemma kohteliasta käytöstä. Hän saattaa olla oikeassa. Anteeksi.

Lampaat ovat lämminhenkisiä luottoystäviä

Kotieläintilan kesän suosikkeja ovat myös lampaat. Ymmärrän sen hyvin. Pipsa, Pamela ja Pirkko ovat luottoystäviä. Vakaita kuin kallio. Vaikka millainen puhuri ja tuuli puhaltaisi, heillä on kaikki aina ihan okei. Ei ihme, että jokainen lammas saa vähintään yhdeltä vieraalta käynnin aikana lämpimän halauksen. Luulen, että Pipsan, Pamelan ja Pirkon lempeys lämmittää myös vieraita heidän käyntinsä jälkeen vielä pitkään.

Pupulassa ollaan ja voidaan hyvin, mutta kanalassa on ollut suruaika. Siiri loukkasi jalkansa, ja eräänä aamuna sitä ei löytynyt enää aitauksesta, vaikka kuinka etsin sitä. Meillä kaikilla eläimillä oli tovin pala kurkussa, ja ikävä on ollut suuri. Onneksi kanat eivät jää liikoja vatvomaan. Elämä niiden mielestä vain on, ja kananmunia on pyöräytettävä, olipa päivä millainen tahansa. Aika rock asenne.

Moni kyselee minua rapsuttaessaan, missä Pienen kotieläintilan kissat ovat. Usko tai älä, kissoja todellakin on yhä edelleen kaksi. Silti ainoan, jonka hyvällä tuurilla saatat kotieläintilalta bongata, on Kaveri. Kaveri on se valkoinen kissa. Ruskea Toveri on armottoman arka, vaikka se rakastaakin omaa isäntäväkeään. Olen oppinut jo siihen, että se kaivautuu koloistaan ihmisten ilmoille vasta, kun kotieläintilan kesäkausi on ohi ja ovet ovat sulkeutuneet.

Vielä on kesää jäljellä –
ja yksi lastenkonsertti

Mutta vielä on kesää onneksi pitkästi jäljellä. Yksi kesän kohokodista on luvassa ensi viikon maanantaina 6. heinäkuuta, kun suosituista lastenkirjoista tutut Mimmi-lehmä ja Varis saapuvat keikalle Pienelle Kotieläintilalle. Tiedätkö sen maailman lempeimmän ja hiukan ehkä hassunkin lehmän ja sen aika älyvapaan ja joskus jopa hieman oikuttelevan Mimmin kaverin Variksen?  Olen kuullut, että heidän tarinoitaan on kehuttu Keski-Uudenmaan Teatterin näyttämöllä, ja nyt ne saapuvat siis meille. Aiwan superia!

Mimmi-lehmä ja Varis osaavat myös laulaa, ja maanantainen vierailu onkin musiikki- ja leikkipainotteinen. Huomaa, että esityksiin on varattava liput etukäteen. Paikan päältä maanantaina lippuja ei voi enää ostaa. Itse en jättäisi esitystä mistään hinnasta väliin, sillä eläinkaksikosta tulee kuulemma aina valtavan hyvä mieli. Varaan itselleni paikan eturiviin ja pidän vapaana muutamaa paikkaa siltä varalta, että haluaisit tulla viereeni katsomaan ja laulamaan. Nähdäänkö ensi maanantaina? Tervetuloa!

Keski-Uudenmaan Teatterista tutut Mimmi-lehmä ja Varis vierailevat Pienellä Kotieläintilalla lastenkonsertissa maanantaina 6.7. Konsertteja on kaksi: klo 10 ja klo 17. Lipun hinta on 15 e/henkilö (lapsi, aikuinen). Huom! Varaa liput etukäteen: jonna@pienikotielaintila.fi. Lippuja ei myydä portilta. Lue tapahtumasta lisää Facebookista.

Pienen Kotieläintilan kuulumisista kertoo tilan berninpaimenkoira Onni. Onni on tilan ainoa koira ja hengenluoja. Pienen Kotieläintilan eläimiin pääset tutustumaan myös verkkosivujen Eläimet-sivun kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.